Sdílet

Vítejte na Trendbooku, Přihlásit nebo Zaregistrovat

Jak jste si již mohli přečíst v prvním článku, trendbook se stal pro letošní třináctý ročník návrhářské soutěže Doteky módy mediálním partnerem.

Celou fotoreportáž od našeho fotografa naleznete zde. Připravili jsme pro vás také sérii rozhovorů, kde se dozvíte jaké to je, dát se na cestu módního návrháře a designéra.

Jako první vám přinášíme rozhovor s Ivanou Vaňkovou, ředitelkou školy Designu a módy.

Vaše škola patří mezi výběrové, daří se vám tento trend držet?
Určitě se nám daří tento trend držet, vlastně jsme školou oděvní už 90 let a v poslední době jsme se zaměřili především na ten umělecký obor oděvní návrhářství, pokud se ptáte jestli je o naši školu zájem, tak je zájem, v letošním roce se nám hlásilo asi 37 budoucích módních návrhářů a brali jsme pouze polovinu, takže opravdu ten výběr pro naší školu je.

Již jste uvedli 13. ročník a početná účast nám potvrzuje prestiž celé akce, můžete nám upřesnit, kdo se do soutěže přihlásil?
Dalo by se říct, že se soutěžící byli napříč celou Českou republikou a Slovenskou republikou, Liberec, Praha, Jihlava, Brno, Prostějov, Olomouc, Frýdek Místek, Bratislava, Košice, Uherské hradiště, Strážnice, Žilina, myslím že jsem vyjmenovalo úplně všechno…

Můžete nám ještě zhodnotit kvalitu účastníků?
Já si myslím že ta kvalita byla opravdu velká, my jsme v podstatě vybírali z 53 modelů v semifinálovém kole. Měli jsme s tím obrovské problémy vybrat jich 15 do finále, protože se nám ta kvalita zdála srovnatelná a já si myslím, že se dá říct, že vítězi by měli být všichni, protože si opravdu zaslouží náš obdiv.

Můžete se pochlubit s nějakými úspěchy nebo projekty na vaší škole?
No tak kromě naší akce Doteky módy se zúčastňujeme i dalších soutěží v oboru oděvnictví například Zlatá jehla, ale v poslední době, protože otevíráme nové obory, tak získáváme ceny také na soutěžích fotografických a výtvarných.

Vaše škola prošla proměnou, byly otevřeny nové obory…
Ano, byly otevřeny nové obory, které souvisí s tím co jsme před chvílí jmenovala, kromě tradičního návrhářství nabízíme již dva roky obor multimédia a obor užitá malba se zaměřením na design interiéru, takže v podstatě jsou tu všechny umělecké obory, takže máme ambici stát se uměleckou školou, která v Olomouckém kraji chybí.

-

Ptali jsme se také Petra Kaloudy, pedagoga a oděvního designéra.

Jako úspěšný absolvent a jeden z předních českých návrhářů, jak by jsi zhodnotil tento ročník?
Tento ročník mi připadal zajímavý, hlavně díky tomu, že tam bylo vidět spoustu rukopisů a také, že bylo více škol a ta úroveň je taková jaká je, od té asi nejvyzrálejší věci, která teda vyhrála, až po takový ty úplně hravý věci.

Vidíš nějaký větší posun oproti minulým ročníkům hlavně v kvalitě?
Já jsem tady byl dvakrát, jednou když vyhrál Lukáš Macháček a to mi připadá, že ta kvalita je srovnatelná.

Jak vůbec vidíš současnou českou scénu, myslíš si, že je těžké se v této době prosadit ?
Určitě je hodně těžké se prosadit, protože je spousta škol, který chrlí spoustu absolventů, ne že by se tomu všichni věnovali, ale v podstatě z každé školy alespoň jeden absolvent v každém ročníku chce nějak pokračovat dál, takže ta konkurence je velká.

A ještě nám prozraď něco o své současné tvorbě, pracuješ teď na nějaké kolekci nebo máš něco v plánu?
Teď mám v plánu nebo musím udělat Top secret na letošní rok, který by měl být 27.srpna, takže je nejvyšší čas začít dělat a jinak teď dělám asi dvoje svatební šaty a nějaký zakázky.

-

A teď již k samotným výhercům.

1. Místo - Josef Konečný, kolekce: INTIMITY

Co tě vedlo ke kolekci, se kterou jsi se do soutěže přihlásil?
No vlastně to téma které bylo intimita. Takže spíš jak jsem přišel na to téma… Já jsem přemýšlel čím se mám nebo nemám inspirovat, já jsem strašně by se dalo říct plodnej člověk, hodně kreslím a navrhuji, takže já jsem měl problém, abych vybral těch 5 finálních modelů, protože mám celou modelovou řadu, tedy jsem vybral z toho a potom jsem do těch modelů dotáhl směr a myšlenku.

Byla v tom nějaké úskalí v této kolekci, nepotkal jsi se s něčím co by tě zaskočilo?
Já se teda pořád učím, musím říct, ale já mám rád šifony a hedvábí, takže mě se s tím strašně skvěle pracuje a jsou to materiály, které už znám.

Jak ses o soutěži dozvěděl, co tě tak přimělo se přihlásit?
Já jsem tady studoval střední školu, takže jsem se ptal, zda budou Doteky módy a bylo mi odpovězeno tím, že jako "Ty se hlásíš, to je super, už se na tebe moc těšíme…" Tak jsem si říkal, že když studuji v Praze VOŠ, a že jsem tady ten rok skoro nebyl, tak bych se zase přijel podívat a dal tady nějakou kolekci, aby viděli jaký mám posun a kam směřuju.

Máš teď něco v plánu, nebo pracuješ na nějaké kolekci?
Za pár dní fotím ještě s dalšíma modelama a chci připravit pánskou kolekci.

-

2. Místo - Michaela Mathonová, kolekce: SHELL-TER

Co tě vedlo ke kolekci, se kterou jsi se sem přihlásila, co tě inspirovalo?
Vedlo mě to, že vlastně část té kolekce byla moje absolventská práce, kterou jsem loni zakončila svoje studium na VOŠ v Brně, inspirovala jsem se tvary mušlí a lastur, které jsem pak jakoby zgeometrizovala a rozvedla je do těch vrtulí a do toho vějíře. A úskalí? Tam bylo náročné hlavně to ruční šití, protože látka je sice pevná, drží hezky tvar, nemačká se, ale zase na to se s ní hůř pracuje. Když tam je potřeba udělat ručně nějaké prošití, tak je to celkem náročné.

Jak jsi se vůbec o této akci dozvěděla a co tě vedlo k tomu se přihlásit?
Dozvěděla jsem se o ní přes bývalou profesorku a mojí vedoucí absolventské práce. Ta mně občas dohodí nějaký zajímavý projekt a já pak podle toho, jestli tam moje kolekce zapadá (tématem nebo do konceptu), se snažím přihlásit.

Co by jsi doporučila budoucím návrhářům, kteří se budou chtít účastnit?
Určitě by neměli podcenit kvalitní zpracování, jako já se snažím, aby to vydrželo, bylo to pevné, když se ten oděv otočí do rubu, aby to vypadalo taky hezky a asi by se neměli stylově tlačit někam, co jim nesedí. Nebo naopak když mají nějaký svůj styl a snaží se to posunout, ale vždycky by je to mělo bavit, je to na tý práci hrozně vidět, když je to jenom, aby to bylo a když tě to baví, užíváš si to a chceš nad tím strávit každou volnou minutu.


Děkujeme všem zúčastněným za poskytnuté rozhovory a máme pro vás připravené ještě jedno překvapení, které se na trendbooku objeví v průběhu týdne. Mimo Trendbook Giveaway se totiž můžete těšit i na samostatný rozhovor s Tomášem Pospíšilemem, oděvním návrhářem a krejčím, který vytváří módu pro muže a je také majitelem značky TomLee.

Tým Trendbook facebook / instagram / twitter

12.05.2013 - 18:29 | Autor: Trendbook

Příspěvky co by Vás mohli zajímat