Přihlásit se

Vítejte na Trendbooku, Přihlásit nebo Zaregistrovat

Verču jsme odchytili jako vždy ve velmi pozitivní náladě a vyzpovídali jsme jí ohledně průběhu a organizace Bazar Baru. V rozhovoru se nám mimo jiné svěřila, jaká je filosofie bazaru, proč by ho ráda zachovala v komorním duchu a jakým nákupem si letos udělala radost.

 

Co Tě vedlo k založení Bazar Baru? 

První iniciativa založit Bazar Bar pro mě byla ta, že jsem doma měla hodně oblečení a nevěděla jsem, co s ním. V Praze v té době nebyla žádná bazarová akce, která by mi vyhovovala, byla prostě šik. Libí se mi komornější prostředí, když si jak prodejci, tak návštěvníci mohou třeba popovídat nebo se seznámit. Nemám ráda, když je spousta lidí na jednom místě. Takových akcí bylo naopak dost, mám na mysli ty monstrózní, mediálně známé. Takže jsem se rozhodla udělat to po svém, podle mých představ.

 

Co jsi v té době dělala?

Bazar Bar tak trochu vznikl jako malý projekt jisté organizace, kterou jsem zakládala na škole a která podporovala mladé umělce. Se spolužáky jsme si řekli, že bychom mohli udělat nějakou “fashion” akci a prodávat. Kluci se pak odpojili, ale já v bazárku chtěla pokračovat, jelikož mě móda baví. Tak jsem se rozhodla organizovat ho i dál, navíc když lidem dělá radost. Nakonec se z něj stal můj koníček.

 

Jaké byly začátky?

Tak ty byly opravdu krušné. První akce se konala někde u Kotvy, byl to sice krásný prostor, ale dohromady tam proplulo tak deset, patnáct lidí, kteří si něco koupili. Je ale zajímavé, že jsou prodejci, kteří se mnou vydrželi od toho prvního bazárku až do teď a strašně spolu “pečeme” a držíme za jedno. Vznikla z toho komunita, která si vzájemně pomáhá a podporuje se.

 

Jak dlouho dopředu plánuješ Bazar Bar? Je to tak, že jakmile skončí jarní, plánuješ ten podzimní?

Já jsem vlastně takový “neposlušný” organizátor. (smích) Po skončení bazaru si říkám, že to už příště nezvládnu, ale po dvou dnech mi to nedá a vím, že do toho půjdu zas. Zhruba tři měsíce předem začnu plánovat, vybírat prostory a shánět prodejce a sponzory.

 

Podle čeho a jak si hledáš sponzory?

Je to hodně o známostech. Čím víc hlav, tím víc kontaktů a možností. Letošní Bazar Bar jsem plánovala společně s kamarádkou Olgou Šlégrovou, která zastupuje Era Svět, takže jsme se spojily a dohodly se, že to budeme dělat tady. Olga má zase kamarády v okolních firmách, a tak vznikly kontakty na sponzory a partnery akce. Samozřejmě je to i o vzájemné pomoci.

 

Co je nejtěžší při organizaci Bazar Baru?

Nejtěžší je zvládnout reakce lidí a stres, když se něco nedaří tak, jak má. Řešit ten daný problém s lidmi je na tom asi to nejtěžší. Organizace jako taková, pokud to má člověk v sobě, jde sama. Další oříšek je najít vhodné prostory v Praze, které by byly pro bazárek nejlepší.

 

Máš nějaký zajímavý zážitek z průběhu Bazar Baru?

Jednou, když byl ještě bazárek na Národní třídě a já měla svůj stánek, nechtělo se mi na konci nést věci zpátky domů. Tak jsem vyhlásila “vše za deset korun”. Během minuty se celý prostor shrnul ke mně a všechno se prodalo:)

 

Měla jsi teď čas koupit si něco pro sebe?

Minulý Bazar Bar jsem nestíhala, ale letos jsem si to vynahradila. Koupila jsem si úžasnou blůzku v bordó barvě a prstýnek a jsem z toho nadšená! Víc jsem nekoupila, protože potřebuju odejít v plusu a ne v mínusu, jako se mi to dřív stávalo. (smích)

 

Kam bude Bazar Bar směřovat dál?

Rozhodně se plánují další a další “ročníky“, jako vždy se bude konat jarní a podzimní, tedy v dobách, kdy je potřeba provětrat šatník. Letos možná dáme netradičně i jeden letní. Nechci, aby se z bazárku stala masová záležitost, vždy bude v komorním stylu, aby se lidé mohli seznámit a pokecat. Záleží mi na tom, aby se všichni v jeho prostředí cítili dobře a ne hekticky a chaoticky. Žádný narvaný davy! :)

 

Je ještě něco, co bys nám ráda řekla?

Mám pocit, že si lidé málo uvědomují, co kupují. Já sama jsem si prostudovala výrobní postupy a materiály, z jakých některé konfekční značky své produkty šijí a nelíbí se mi to. Myslím, že by lidé měli vice podporovat akce jako Bazar Bar už jen svou účastí a brát oblečení z druhé ruky. Jedná se vlastně o recyklaci a jednání ve stylu “save the planet“. Myslím si, že teď je doba, kdy se tyto akce chytí, lidi to baví a zajímá. Naše generace si klidně půjde nakoupit do sekáče, nebo si oblečení ráda vymění.

 

Moc děkujeme Weef za příjemný rozhovor a také za to, že si na nás ve svém nabitém programu našla chvilku a zodpověděla všechny naše dotazy.

16.04.2015 - 1:30 | Autor: Trendbook

Příspěvky co by Vás mohli zajímat